Programmamanager Stelselvoorzieningen
Periode: juli 2013 – juni 2015
Opdrachtgever: BZK/Logius
BZK
Het ministerie van BZK borgt de kernwaarden van de democratie. BZK staat voor een goed en slagvaardig openbaar bestuur en een overheid waar burgers op kunnen vertrouwen. De directie Burgerschap en Informatiebeleid (B&I) binnen BZK richt zich primair op de relatie tussen de overheid en de samenleving, waarbij het bestaande bestuurlijke stelsel als gegeven wordt beschouwd en de directie zich dus primair richt op het optimaliseren van de werking daarbinnen en in relatie met de omgeving.
Logius
Als onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is Logius de regieorganisatie die samen met klanten, partners en leveranciers de e-overheid groot maakt. Dit doet Logius door te zorgen voor overheidsbrede, samenhangende ICT-producten. Of het nu gaat om digitale dienstverlening aan burgers, aan bedrijven of samenwerking tussen overheden. Logius stimuleert organisaties met een publieke taak om deze producten breed toe te passen. Logius is verantwoordelijk voor het beheer en de verbetering van de overheidsbrede ICT-producten en diensten. Zo is Logius de drijvende kracht achter de digitale overheid.
De stelselvoorzieningen ondersteunen de basisregistraties om hun producten- en dienstenportfolio eenvoudig, eenduidig en betrouwbaar te ontsluiten naar hun afnemers.
Mijn taken als programmamanager stelselvoorzieningen.
- besturing van het programma/ projecten en de daarbij behorende fasen (initiatief, definitie, ontwerp, voorbereiding, realisatie en nazorg)
- Verwerven financiering doorontwikkeling en aansluitondersteuning stelselvoorzieningen en borgen kennis
- Leiding en sturing programmateam stelselvoorzieningen (30 medewerkers) gericht op de samenhang van projecten, processen en activiteiten
- In de lijn brengen van programma / projectactiviteiten
- Verkrijgen bestuurlijke committent basisregistraties en koepelorganisaties
- strategisch niveau vertegenwoordigen, netwerken en onderhouden van contacten (o.a. portefeuillehouder KING)
- Afleggen verantwoording aan opdrachtgever en stuurgroepen
- Inspelen op (inter)nationale politieke, maatschappelijke en/of organisatorische ontwikkelingen en vraagstukken
Ik als programmamanager stelselvoorzieningen.
Rol van programmamanager stelselvoorzieningen.
In mijn rol als programmamanager vind ik het cruciaal om een heldere visie en strategische richting te bieden. Dat laat ik blijken door actief leiderschap en een doelgerichte aanpak. Van mij mag verwacht worden dat ik niet alleen projecten met succes leid. Ook creëer ik een omgeving waarin samenwerking en innovatie floreren. Daarom streef ik altijd naar het opbouwen van sterke relaties met alle stakeholders. Dus faciliteer en stimuleer ik open communicatie. Omdat dit cultuur bevordert waarin elk teamlid zich gewaardeerd voelt en bijdraagt aan het gezamenlijke succes.
Mijn benadering
Ik heb deze opdracht benadert vanuit het principe dat effectief programmamanagement verder gaat dan het simpelweg volgen van processen. Effectief programmamanagement vereist een diepgaand begrip van de bedrijfsdoelstellingen, de capaciteit om complexe uitdagingen aan te gaan en de flexibiliteit om mijzelf aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit heb ik laten zien door mijn toewijding aan continue verbetering, mijn vermogen om strategische beslissingen te nemen die de lange termijn doelstellingen van de organisatie ondersteunen, en mijn inzet om de nieuwste technologieën en methodologieën te integreren.
De verwachting aan mij
Men kan van mij verwachten dat ik optreed als een motiverende leider die niet alleen de koers uitzet, maar ook zij aan zij met mijn team werk door alle fasen van een prgramma heen. Ik hecht enorm veel waarde aan het versterken van mijn teamleden, door ze niet alleen de noodzakelijke hulpmiddelen en kennis te verschaffen, maar ook de steun die essentieel is voor hun succes. Mijn doel is dan ook om een cultuur te cultiveren waarin openheid, respect, en onderling vertrouwen niet alleen aangemoedigd worden, maar ook de fundamenten vormen van hoe we samenwerken. Deze benadering heb ik consequent toegepast in mijn werk bij BZK/Logius, waar ik heb bewezen dat het creëren van zo’n omgeving leidt tot buitengewone prestaties. Door deze principes te hanteren, streef ik ernaar om een omgeving te scheppen waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en waarin we gezamenlijk onze doelstellingen niet alleen bereiken, maar ook overtreffen.
Het resultaat
Realisatie van strategische project-/ programmadoelstellingen in het kader van iNUP. Het overheidsbrede programma i-NUP (Implementatieagenda voor het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en E-overheid) omvat de implementatie van meer dan 20 ICT-bouwstenen. Deze zijn noodzakelijk om uiterlijk 1 januari 2015 de basis op orde te brengen en de dienstverlening aan burgers en ondernemers sneller, beter en efficiënter te maken. Binnen dit programma verantwoordelijk voor de doorontwikkeling, het beheer en aansluitondersteuning van de stelselvoorzieningen en het borgen van kennis rondom het stelsel van basisregistraties.